Textilmuseet

Museipedagogen Karin Olsson Lindström som vi tidigare träffat under en heldag på Borås museum, visade oss runt på Textilmuseet i Borås. Rundvandringen gav oss mycket nya intryck och upplevelser, som vi senare kan använda oss av tillsammans med en barngrupp. Som tidigare nämnt har vi många olika uppfattningar och attityder kring barn i förhållande till en museikontext. Karin[1] betonade detta återkommande under dagen och underströk vikten av att vara tillåtande gentemot barnen och låta dem få uppleva och skapa mening i ett helhetsperspektiv. Annelie Lidén[2] beskriver att ”Lärande blir verklighet genom se människan som en tänkande, kännande, görande och reflekterande människa”. 

 

 
Titta på dessa vackra skapelser och tänk dig att få uppleva detta från barnens perspektiv och deras höjd. Att kunna gå under, uppleva och röra sig fritt kring de olika verken.


Den syn som råder gentemot människan och kunskap i museikontexter är i min mening ett område som bör förnyas och utvecklas. Det är nästintill hopplöst för människan att få en positiv bild av museum när det inte är ett tillåtande klimat.


 

Karin introducerade oss för ett antal oinbjudna gäster på muséet som olyckligt nog livnär sig på textiler. Ganska motbjudande men till viss del vackra färgglada Insekter och småkryp med olika kroppsformer, blev ingången till den skapandeverksamhet Karin bjöd in oss till. Med gamla och oanvända textiler i form av slipsar, fick vi antingen hämta inspiration från de befintliga krypen eller skapa vårt eget kryp. Material och redskap fanns det gott om och det var bara för oss studenter att hugga in och börja skapa. Jag upplever ett lugn och en trygghet med att i framtiden ta med mig en barngrupp till Karin. Hon vet precis vilket förhållningssätt man bör ha gentemot barnen för att skapa meningserbjudanen för dem. Ett öppet sinne framkallar en öppen och tillåtande atmosfär!
 
 
 
 
 


[1] Olsson Lindstöm Karin, Workshop: Textilmuseet, Högskolan i Borås 2015-03-10

[2] Lidén Annelie, Workshop: Musik och rytmik, Högskolan i Borås 2014-02-10


Kommentarer

Design by: Designbloggar

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0