Under denna termin fick vi träffa Anna Gunnarsson vid två tillfällen på Navet Science Center i Borås. Navet är ett slags center för barn och ungdomar med inriktning på teknik, matematik, hållbar utveckling och naturvetenskap. Även verksamma och blivande lärare är också välkomna att besöka Navet för kompetensutveckling samt främja intresset för naturvetenskap och teknik.

Under vårt första besök skulle vi arbeta med kopplingen mellan kreativitet, skapande och hållbar utveckling! Anna Gunnarsson berättade att hållbar utveckling är väldigt starkt kopplat till de miljöer vi befinner oss i. ”Vi vet själva hur stor skillnad det är på hur man blir berörd när man kliver in i en lokal. Antingen känner man att det är tråkigt eller så känner man att det är jättefint och att man kan trivas.” Det är vad Anna och alla hennes kollegor har försökt arbeta med på navet. Att skapa miljöer som stämmer överens med de vi vill att folk ska uppleva när de är här. Anna berättar även att barn inte är vana vid att undervisningsmiljöer är fina. Jag kan inget annat än hålla med om detta. Barn skulle nog ta emot saker på ett helt annat sätt om de fick befinna sig i sammanhang som tilltalar. Deras uppdrag på navet är också att inspirera och kunna tilltala de pedagoger som inte i första hand är intresserade av matematik, naturkunskap, teknik.
Anna Gunnarsson:
spenderade en stor del av dagen med att belysa begreppet sammanhang. Hon menar att det måste finnas sammanhang för att förstå och bilda mening. Jag känner direkt igen mig i mitt uppdrag som förskollärare och det vi arbetar mycket med. Att koppla ihop sammanhang med varandra. Våra direktiv handlar om att vi ska vara med att skapa en verksamhet som innehåller en massa spännande element. Bland annat kring skapande och möjligheter för lärande inom matematik, naturkunskap och teknik. Det vi pedagoger kommer göra i verksamheten är att sätta saker i sammanhang. När vi skapar saker och upplever saker, så kommer det förhoppningsvis inte kännas konstigt eller frågande till varför vi gör det här. Utan det ska finnas ett sammanhang till varför vi gör det här. Dialog om vad vi gör och varför vi gör det. I läroplanen för förskolan beskrivs det hur förskollärare ska ansvara för att arbetet i barngruppen genomförs så att barnen upplever att det är meningsfullt att lära sig nya saker (Lpfö 98, rev. 2010 s.11).
Vår första uppgift var att ta en rundtur i hela huset och spana in alla kreativa miljöer samt designen. Anna gav oss några frågeställningar att fundera över under rundturen.
- Vilka estetiska uttryckssätt har de använt i huset?
- Fokusera på material, vad har de använt och hur?
Skriv ner uttryckssätten på pappret med blå penna, ringa in det som går att arbeta med med grön penna, markera tre saker med taggig kant som man borde bli bättre på att jobba med i förskolan samt skriv ner med svart penna hur vi kan använda det i förskolan.
En rolig funderare under dagen:
Plast är en ganska ny uppfinning. Vi använder det mest trots att det har en ganska kort historia. 50 talet började plasten växa. Innan fanns det knappt. Fundera på hur många saker ni kan komma på under två minuter, som var av plast, som ni rörde vid från att ni satte ner fötterna i morse på golvet när ni vaknade till dess att ni tog i dörren här ute. Tandkräm, tvålpump, smink, mobilladdaren, ost paket, smörpaket, kaffepaket, toalettlocket, tuggummi. Jag och min partner hade 20 saker. De som hade flest kom på 43 saker.
Skapandet: Vi fick skapa två saker i papper och plast. Gemensamt för båda föremålen är att vi skulle göra det med budskap, inte bara käck grej med papper. Till exempel: Vad kan man göra med alla plastpåsar som passerar denna gata på 90 minuter. Meningen med det vi gör är att skapa något fint som fångar uppmärksamhet och har ett budskap. Något som tar tag i en och gör att man blir intresserad.

Budskap nr. 1
Rädda våra sköldpaddor!
Släng inte dina plastpåsar i naturen.
De hamnar i haven och ser ut som maneter.
Sköldpaddor äter upp dem och dör!
Budskap nr.2
Papper är gjort av träd!
För att vi ska kunna ha kvar våra träd i naturen, gör som oss.
Återanvänd och återvinn papper!
Referenser
Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket
Tillgänglig på Internet: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442